מחזירים עטרה לישנה
לאחר 40 שנה, בית העם ההיסטורי בנהלל "חזר לחיים"!
בשבוע החולף, נערך טקס חגיגי לציון חנוכה מחדש של בית העם ההיסטורי במושב נהלל.
במקום בוצעו עבודות משמעותיות של שימור, שיפוץ ושיקום, בהשקעה של מיליוני שקלים. כך, בית העם "חזר לחיים", לאחר 40 שנה בהן היה שומם.
חנוכת המבנה המחודש הינה אחד מציוני הדרך, במלאות 100 שנה למושב נהלל ולהתיישבות העובדת בישראל.
בית העם הממוקם בליבו של העיגול המפורסם במושב, הנו מבנה ציבור היסטורי והמבנה הראשון בהתיישבות העובדת, שתוכנן בידי האדריכל הידוע - ריכרד קאופמן.
אבן הפינה לבית העם הונחה בשנת 1930. המבנה נחשב לאחד המונומנטים האדריכליים הייחודיים בארץ, המאפיינים את האדריכלות המודרנית של שנות השלושים במאה העשרים, בישראל ובאירופה. החזון התרבותי, הנופי והאדריכלי עוצבו בקפידה ונתנו מענה לחיי הקהילה שנרקמו במושב, באותם ימים.
בית העם נבנה כמבנה ציבורי וגם כבית ביטחון, כדי שניתן יהיה לרכז בו את תושבי נהלל בעת כוננות ופורענות. החלונות תוכננו כחרכי ירי, כך שניתן היה להגן מתוכו על התושבים. בשנות ה- 30 וה- 40 של המאה ה-20, שימש המרתף של הבניין כמרכז לאימונים בנשק קל, והיה בו סליק מרכזי. בזמן מלחמת העולם השנייה, הופקע בית העם על ידי הצבא הבריטי והוא שימש כמחסן לדלק המטוסים, שחנו בשדה התעופה הסמוך.
במשך שנים רבות, בית העם היווה אבן שואבת לכל תושבי האזור, שנהגו להגיע אליו לאירועי תרבות.
בית העם שימש גם כאולם קולנוע והיה מקום התכנסות דו-שבועית לכל חברי נהלל. כל האירועים החברתיים והתרבותיים התקיימו בו - חתונות, מסיבות, אירועים חגיגיים ואספות כלליות. מיטב שחקני ה'אהל' ו'הבימה' הופיעו על בימתו. חנה רובינא ואחרים היו מגיעים באותם ימים מתל אביב לנהלל, בסוסים ועגלות, ומציגים הצגות תיאטרון בבית העם.
כעת, שב בית העם לפעול כמרכז חינוכי-תרבותי אזורי, לרווחתם של תושבי נהלל והעמק כולו.
לאחרונה, במסגרת פסטיבל חלב ודבש, הוצגה בבית העם בנהלל תערוכת 'אמני העמק' המתקיימת, זו השנה האחת-עשרה. התערוכה מעניקה מפגש אמנות חזותי, מגוון, עכשווי ובן-דורי, המייצג את פועלם של אמני העמק על מחוזותיו ומגזריו השונים, זוהי חגיגה של יצירה – פריחה ושגשוג של כישרון, דמיון ועשייה, המאפשרת נקודת מבט מקומית. אלפי תושבות ותושבים – מטף ועד קשיש, הגיעו לחוות ולראות את העבודות הנפלאות שהוצגו ממש כאן.
מהנהלת המועצה האזורית עמק יזרעאל, נמסר: "אנו מודים למפעל הפיס, למשרד לירושלים ומורשת, למועצה לשימור אתרים ולמושב נהלל, על שיתוף הפעולה שהחזיר חיים למבנה החשוב הזה. שמחנו על נוכחותה של ליאורה אוריאל - נכדתו של האדריכל ריכרד קאופמן, שיצרה תחושה של סגירת מעגל. לתפארת נהלל, עמק יזרעאל וההתיישבות העובדת בישראל".