שבוע טוב תושבות ותושבי העמק היקרים לנו,

שבוע שלם עבר עלינו בחוויה שהמלחמה שוב מגיעה קרוב אלינו לעמק. שבוע בו מסגרות החינוך פעלו באופן מקוון בלבד והשהייה בבתים, קרוב למרחבים המוגנים, נמשכת.

שבוע זה מגיע לאחר שנה שלמה וארוכה של לחימה, שגבתה אבדות רבות ו- 101 חטופות וחטופים שעדיין לא שבו הביתה.

שנה מורכבת זו, מציפה רגשות רבים, ביניהם מתח וחוסר שקט, בקרב מבוגרות, מבוגרים, צעירות וצעירים כאחד. משאבי ההתמודדות שלנו נמתחים לקצוות חדשים, שאולי לא היכרנו בעצמנו וחוסר ודאות לגבי מה שעומד לקרות, כמה זמן המערכה הנוכחית תמשך ומה יהיו תוצאותיה - שמכבידים על כולנו.

בהיותנו הורים - אנו נדרשים להיות שם עבור הילדות והילדים שלנו, שעוברות/ים יחד איתנו, שנה ארוכה ומטלטלת.

חשבנו שנכון לעצור לרגע ולבדוק - מה יכול לעזור לנו בימים אלו? איך נוכל להיות שם עבור עצמנו ועבורילדינו?

ראשית, נזכיר לעצמנו שאלו ימים מורכבים. בעוד שאנו רוצים להיות שם עבור ילדינו, כדאי שנעצור ונבדוק - מה שלומנו? מה הרגשות והתחושות שעולים בנו ומה מכביד עלינו?

בנוסף, לצד השאלות הללו, נשאל את עצמנו גם מה עוזר לנו בימים כאלו? מה מאפשר לנו תחושה של רווחה? מהם הכוחות שלנו ומהם משאבי ההתמודדות שלנו? אילו מילים או אמירות אנו אומרים לעצמנו שמחזקות אותנו? למשל, חלקנו נזכיר לעצמנו שכבר התמודדנו בעבר עם תקופות קשות ולאחר מכן, הגיעו תקופות טובות יותר, וכך גם הפעם - ימים טובים יותר יבואו.

אחרי שהבהרנו לעצמנו מה עוזר לנו לגייס כוחות להתמודד, נוכל להזמין את הילדות והילדים שלנו לשיח כזה. ככל שהם פחות משתפים/ות פעולה, נוכל לשאול תוך כדי שיחה אחרת, או בדרך אגב, מה שלומם/ן, מה מעסיק אותם/ן, האם יש משהו שמדאיג אותם/ן?  

נקשיב, אם אפשר בלי לתת עצות, ובעיקר ניתן לגיטימציה למה שהם/ן יעלו, מתוך כבוד לכך שאלו רחשי ליבם/ן. ברצוננו שירגישו איתנו בנוח וימשיכו לשתף אותנו. בהמשך, נוכל לשאול - מה להרגשתם/ן מסייע להם/ן להתמודד עם התקופה הזו, מה עזר להם/ן להתמודד עם השנה האחרונה ובמה נוכל לעזור להם/ן. רובם/ן ידעו להגיד. ברוב הפעמים, די בשיחה כזו כדי לתת מרחב לרגשות ולמחשבות.

שיחה כזו, עוזרת לארגן את החשיבה ולהיווכח בכך שיש לנו משאבי התמודדות וזה לא פחות חשוב. אפשר להיזכר בפעילות חיובית שאתם/ן אוהבים/ות לעשות יחד, ושניתן לעשותה - מומלץ מאוד. בזמן הנאה מופרשים הורמונים חיוביים, המחזקים את מצב הרוח ואת כל המערכת הפיזית והנפשית. ככל שלהרגשתכם/ן שיחה כזו אינה מספיקה, ולמרות זאת רמת הדאגה של הילד/ה גבוהה, והוא/היא אינו/ה מצליח/ה להתמודד עימה באופן מספק, או שהדאגה פוגעת בתפקוד היומיומי שלו/ה והדבר יבוא לידי ביטוי בשינה לא רציפה, חוסר תיאבון, עצבנות או לחלופין דכדוך, הסתגרות חברתית וחוסר עניין באינטראקציה-  אנו מזמינים אתכם/ן לא להסס ולפנות ליועצת בית הספר או אלינו, לשירות הפסיכולוגי במועצה.

לימור אזולאי - מזכירת השירות הפסיכולוגי, זמינה בטלפון: 04-6520063 ותפנה אתכם לפסיכולוג השייך למסגרת החינוך של ילדיכם.
כמו כן, ניתן לפנות אלינו גם דרך צוותי בתי הספר והגנים, או באמצעות מוקד המועצה בטלפון – 04-6520100.

חשוב שתזכרו - אנו זמינים עבורכם/ן ומזמינם אתכם/ן להיעזר בנו ולא להישאר לבד.


בברכת שבוע שקט, ומי ייתן שהשבוע הקרוב יביא לכך שתכלה השנה וקללותיה, ותבוא עלינו שנה חדשה וברכותיה.

שירה מועלם וכל צוות השירות הפסיכולוגי-חינוכי