עד שנת 1980 היו בעמק יזרעאל שתי מועצות אזוריות

  • המועצה האזורית "קישון", בחלקו המערבי של העמק, אשר כללה בשטח שיפוטה 15 יישובים: קיבוצים ומושבים, תחנת ניסיונות חקלאית, 2 מוסדות חינוכיים והיישוב המשפחתי גבעות זייד.
  • המועצה האזורית "יזרעאל", בחלקו המזרחי של העמק, אשר כללה בשטח שיפוטה 11 יישובים: קיבוצים, מושבים ובסיס תעופה צבאי.

לכל מועצה היה סמל משלה

סמל קישון

סמל יזרעאל

על מעשה עיצוב סמלה של מועצת "קישון" לא נמצא מידע בין דפי הארכיון, ונשמח לקבלו ממי שיודע או זוכר.

את סמלה של מועצת "יזרעאל" עיצב אברהם אמרנט ("טושק"), חבר קיבוץ מזרע, שבנוסף להיותו אחראי על עיצוב הרבה ממאורעות קיבוצו, נחשב ל"אמן הבית" של המועצה ונרתם לכל קריאה (כפי שסיפר לי ישראל סולה פרדקין שהיה מאוחר יותר ראש המועצה האזורית "עמק יזרעאל" המאוחדת).

 

סמל המועצה המקורי כפי שעוצב בידי המעצבת יעל פלק

בשנת 1980 אוחדו שתי המועצות למועצה אחת - המועצה האזורית עמק יזרעאל - וטבעי היה הצורך לעצב סמל חדש למועצה החדשה. ואכן באחד הפרוטוקולים של ישיבת הנהלת המועצה נקבע, כי יש לפנות לאנשים שיגישו הצעות לסמל, מבלי לשרטט עקרונות עליהם יהיה מושתת הסמל החדש. אף הוצע פרס כספי בגובה 5,000 ש"ח למעצב הסמל שייבחר.

בתיק הארכיון, העוסק בנושא סמל המועצה, נמצאו הצעותיהם של אודי דיין מנהלל, ישראל סיון מבלפוריה, דוד מליק מכפר גדעון ועוד הצעות ללא שם המעצב, כולל הסמל שנבחר בסופו של התהליך. לאחר בדיקה מעמיקה נמצא כי את סמל הנ"ל עיצבה הגרפיקאית יעל פלק ממושב מרחביה, שלימים היתה לאדריכלית.

מתוך פרוטוקול ישיבת הנהלה מה- 24.11.1980 עולה בבירור כי הסמל נבחר על ידי הנהלת המועצה.

סמל חדש

התמימות של הימים ההם ניכרת בעובדה שלא נחתם מסמך המתייחס לשמירה על זכויות יוצרים. מתברר שברבות הימים נעשה שימוש בסמל בוואריאציות שונות ומגוונות, וזאת למורת רוחה של המעצבת יעל. מילוי "העלים" בצבע ירוק, למשל, נעשה בניגוד לכוונתה. היא רצתה שהסמל יהיה רק בקווי מיתאר ללא שטחים צבועים, ואף כתבה על כך מפורשות למועצה.

בשיחה שקיימתי עם האמנית, שמעתי על המוטיבים המופיעים בסמל: איחוד שתי המועצות, עמק, נחל, שדות, צמיחה וזריחה.

אסתר רויניק, מנהלת ארכיון המועצה